nyertes pályázatok

Pályázati eredmények

A Kovács Máté Alapítvány kuratóriuma a 2010. évre kiírt oktatói pályázatok kategóriájában Sipos Anna Magdolna (PTE FEEK Könyvtártudományi Intézet, Pécs) "A könyvtári hálózat tehát a korszerű könyvtári munka nélkülözhtetlen lácszeme" Kovács Máté szerepe a magyar könyvtárügy szabályozásáról szóló 1956. évi 5. számú törvényerejű rendelet létrejöttében" című, és Czövek Zoltán (NYME Savaria Egyetemi Központ Bölcsészettudományi Kar, Szombathely) "Kovács Máté szerepe az egyetemi könyvtárosképzés létrehozásában és az 1952. évi minisztertanácsi határozatban" című dolgozatát jutalmazta. Az emléklapokkal kísért támogató ösztöndíjakat az Alapítvány kuratóriuma 2011. február végi kibővített ülésén adja át.

Pályázati eredmények

A Kovács Máté Alapítvány kuratóriuma a 2009. évre kiírt hallgatói pályázatok kategóriájában Fülep Ádám (Eszterházy Károly Főiskola, Eger) A debreceni egyetemi könyvtárat második nemzeti könyvtárrá fejlesztő Kovács Máté című dolgozatát 60.000 Ft-tal, Nagy Andor (Eszterházy Károly Főiskola, Eger) Egységben az erő – Kovács Máté és a magyar könyvtárügy legfontosabb fejlődési tényezői 1949-1956 között című dolgozatát 40.000 Ft-tal; az oktatói kategóriában pedig Czövek Zoltán (NYME Savaria Egyetemi Központ Bölcsészettudományi Kar, Szombathely) Az egyetemi könyvtárosképzés megindulása Magyarországon (A képzés előzményei és első évei, 1949-1956) című dolgozatát 80.000 Ft-tal jutalmazta.

Pályázati támogatás

A kuratórium 30.000 forintos támogatást ítélt meg Gyimesiné Franyó Borbála pályázatára, amelyet a pályázó az Alapító okiratban megjelölt célokra hivatkozva nyújtott be. Ezzel a kuratórium méltányolta a pályázó eddigi erőfeszítéseit (eltekintve a pályázat szociális helyzetre vonatkozó utalásaitól), amelyeket - hátrányos helyzetét ellensúlyozva - szakmai előmenetele érdekében tett.

Pályázati eredmények

A Kovács Máté Alapítvány kuratóriuma 2004 márciusában pályázatot hirdetett a hazai felsőoktatási intézményekben tanuló, arra érdemes, rászoruló informatikus könyvtáros szakos hallgatók és a könyvtári szakterület doktoranduszai rendszeres tanulmányi támogatására a 2004/2005. tanévre összesen 100.000 forint értékben. A tanév tíz hónapjára szóló, havonkénti 10.000 forintos ösztöndíjat egy pályázó nyerhette el. A támogatás feltétele a Kovács Máté-életmű, ill. a professzor tevékenységéhez kapcsolódó ismeretterületek elmélyült tanulmányozása volt.
A kuratórium Patkósné Hanesz Andrea, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Irodalomtudományi Doktori Iskola Könyvtártudományi alprogramjának első éves hallgatója pályázatát ítélte jutalmazásra méltónak.

A nyertes pályázatok ünnepélyes díj-és oklevél-átadása

A Kovács Máté Alapítvány kuratóriuma százezer forint értékben pályázatot hirdetett nappali tagozatos, az első diploma megszerzésére irányuló képzésben résztvevő könyvtár-informatika szakos egyetemi és főiskolai hallgatók számára. Pályázni a Kovács Máté életművéhez kapcsolódó témákban (a professzor által művelt könyvtári szakterületek: könyvtártörténet, -szociológia, -politika stb.) készült, befejezett tanulmánnyal, TDK- és szakdolgozattal lehetett. Az október közepéig beérkezett dolgozatok közül az Alapítvány kuratóriuma kettőt ítélt egyenlő díjazásra érdemesnek: a Debreceni Egyetem Matematikai és Informatikai Intézetének Komputergrafikai és Könyvtárinformatikai Tanszékén idén végzett Balla Ildikó ("Az információ és a könyvtár szerepe sikeres életpályák alakulásában") és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai és Könyvtártudományi Intézet Könyvtártudományi Tanszékének harmadéves hallgatója, Merc Hajnalka tanulmányát ("Magyarországról lexikonügyben").

Pályázati eredmények, a nyertes pályázatok megjelenése a szaksajtóban

A Kovács Máté Alapítvány 2002/2003. évi pályázatán nyertes Merc Hajnalka "Fél évszázad hazai lexikonkiadása" c. munkája a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros folyóirat augusztusi számában (49-57. p.)., Balla Ildikó "Az információ és a könyvtár szerepe sikeres életpályák alakulásában" c. tanulmánya pedig a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros folyóirat szeptemberi számában (36-43. p.). jelent meg nyomtatásban.